Social Media Geschiedenis

Social media zijn niet nieuw. Wel nieuw is dat de term zelf, en applicaties zoals met name social networks, door het toegenomen gebruiksgemak meer en meer gebruikt worden in het bedrijfsleven en mainstream cultuur. Tot voor kort was er simpelweg meer technische kennis vereist en bleven deze media beperkt tot een relatief kleine groep computer enthousiastelingen.

Al in 1979 werden BBS’en (Bulletin Board Systems) gebruikt, iets wat tegenwoordig een forum wordt genoemd. In de jaren ’90 kwamen de eerste chat systemen beschikbaar en het WWW dateert ook in deze periode. IRC, Internet Relay Chat, gebruikte dezelfde # (hash-tag) en @ als Twitter tegenwoordig. Het eerste social network werd in 1996 opgericht onder de naam SixDegrees.

Met de opkomst van ‘Web 2.0’ applicaties, blog platformen zoals WordPress en social networks zoals Facebook was technische kennis niet langer een voorwaarde voor participatie; vrijwel iedereen met een computer en internetverbinding is in staat om deel te nemen. Deze participatiecultuur is verder aangejaagd door de generatie smartphones, zoals de iPhone 3G uit 2008. Deze leverden een bijdrage aan de groei van communicatie via internet. Deze mobiele computers zijn altijd in handbereik en maken daarmee de constante zending van status updates en andere informatie mogelijk.

april 29th, 2011 door Mark