Social Media Tool

“Waar moet ik beginnen?” is een vraag die al snel boven komt drijven als je je eerste stappen in de wereld van social media zet. Daarom is deze pagina gemaakt; een ‘social media starterkit’ als gereedschapskist met de beste social media tools om mee te beginnen. Ben je al wat meer ervaren met social media tools? Scroll dan naar onderen naar de Social Media Tools Powerkit!

Social Media Tools Starterkit: apps & software
Heb je nog niet veel ervaring met social media? Hieronder vind je de meest populaire social media, welke kort beschreven worden. Je kunt ook op de links klikken om meer te lezen over een tool te lezen op een speciaal daarvoor gemaakte pagina. Begin dan rustig met de volgende tools:

Facebook
Twitter
Linkedin
HootSuite en/of yoono

Facebook
Facebook is wereldwijd het grootste en bekendste social network, waar je in contact komt met en contact kunt onderhouden met ‘vrienden’. Naast de sociale netwerk functie biedt Facebook ook de mogelijkheid tot het plaatsen van foto’s. Deze foto’s kun je delen met vrienden en je kunt ook aangeven dat er een bepaald persoon op de foto staat. Dit laatste heet taggen. Tevens kun je delen op welke plaats je bent met de check-in functie ‘Facebook Places’. Facebook biedt tevens de features Events, Marketplace en Questions. Laatstgenoemde is een concurrent van Q&A-sites zoals Quora.com en Yahoo! Answers.

Facebook is handig omdat het in de netwerkmaatschappij bijzonder handig is om te volgen wat anderen te doen, en zelf te vertellen wat je dagelijks doet. Dit scheelt veel tijd en zo kun je het groeiend aantal contacten beter onderhouden.

Twitter
Twitter is een ‘microblogdienst’, een combinatie van (we)blog, sms (korte berichten) en chat. Twitter-gebruikers delen hun leven delen met anderen door berichten van 140 tekens op internet te zetten. Korte berichtjes met tekst en links naar artikelen, foto’s en video’s, die standaard voor iedereen wereldwijd te lezen zijn.

De gebruikers kunnen ook automatisch de berichten van anderen volgen. Je meldt jezelf aan als ‘volger’ van iemand en dan verschijnen zijn berichten automatisch op je scherm in de zogenaamde ‘timeline’ (tijdslijn). Jouw volgers zien dus ook automatisch wat jij op Twitter schrijft.

Daarnaast is het handig om bepaalde keywords, bijvoorbeeld je naam of de naam/merk van je organisatie, te monitoren. Dit in plaats van het constant bekijken van je timeline, wat veel tijd kost. Twitter monitoren en managen kan prima met een gratis tool zoals Hootsuite. Je kunt Tweeten van een pc, maar ook vanaf je smartphone of iPad.

@, # en RT, wat betekent dat?
Als je een bericht schrijft aan of over een persoon op Twitter, dan refereer je aan hem door een @ voor zijn naam te schrijven (Bijv: @sociamediatools). Hierdoor wordt die naam automatisch een link naar de Twitterpagina van die persoon. Bedenk wel dat ondanks dat je het bericht aan iemand stuurt, iedereen dit openbare bericht kan lezen!
Naast het @ wordt ook het # veel gebruikt. Een woord met een hekje ervoor is een ‘hashtag’, het onderwerp van de tweet. Dat maakt het makkelijker om de zoekfunctie van Twitter te gebruiken.

Tenslotte kan een bericht met RT beginnen, wat staat voor ‘re-tweet’. Dit gebeurd als je een interessante Tweet van iemand doorstuurt naar jouw volgers. Hierdoor wordt belangrijke informatie razendsnel bekend bij een grote groep twitteraars. Vooral die snelheid maakt Twitter tot een populaire nieuwsbron.

Waarom is Twitter handig voor mij?

In de netwerkmaatschappij is het erg handig om te volgen wat anderen te doen, en zelf te vertellen wat je dagelijks doet. Twitter is tevens laagdrempelige manier om met mensen in contact te komen en ze alvast een klein beetje te leren kennen. Met Twitter is je netwerk verbonden met allerlei andere netwerken, waardoor nieuws zich snel verspreid en je dus snel op de hoogte bent.

LinkedIn
LinkedIn is, net als Facebook, een social netwerk. Echter, LinkedIn richt zich specifiek op zakelijke gebruikers, professionals, waarbij het netwerk niet bestaat uit ‘vrienden’, zoals bij Facebook, maar uit ‘contacts’. Op LinkedIn kun je je eigen profiel aanmaken en tevens biedt LinkedIn de volgende features:

+Jobs: plaats een vacature of zoek een baan
+Groups: forum-achtige discussiegroepen
+LinkedIn Today and Signal: lees wat je contacten lezen, becommentariëren en delen
+Company Pages: digitaal visitekaartje en presentatie voor een bedrijf
+Answers: Stel een vraag en krijg (hopelijk) snel antwoord

Waarom is LinkedIn handig voor mij?
In de netwerkmaatschappij is het erg handig om te volgen wat anderen te doen, en zelf te vertellen wat je dagelijks doet. Wellicht dat anderen jou kunnen helpen. Misschien kan jij jouw contact met een project kunt helpen. Bij nieuwe (zakelijke) contacten is het altijd handig om je in te lezen, zeker wanneer je niet alle informatie hebt meegekregen.
Je bent en blijft verbonden met (oud)collega’s. In zijn meest laagdrempelige vorm is LinkedIn een digitaal visitekaartje en adressenboek. Uiteraard kun je ook vacatures plaatsen en zoeken op LinkedIN.

HootSuite en yoono

Als je een profiel aangemaakt hebt bij bovenstaande social media tools, dan kan het behoorlijk veel tijd kosten om ze bij te houden; zelf updates te plaatsen, maar ook updates van contacten volgen. Gelukkig zijn er social media monitoring & management apps, zoals HootSuite en yoono.

Met deze tools heb je al je social media profielen op één plek. Je kunt een update invoeren en deze naar al je profielen sturen, of per profiel een status update uitvoeren. Als je een ‘mention’ op Twitter, of een Facebook ‘notification’ krijgt, laat de app het je weten. Je bespaart veel tijd omdat je niet meer naar de aparte sites twitter.com en facebook.com hoeft!

Social Media Hardware
Heb je nog een ‘dumbphone’? Doe jezelf dan een plezier met een smartphone met mobiele internet aansluiting; bijvoorbeeld een iPhone, Android of Blackberry. Zo kun je altijd en overal bij je social media, wanneer je het wil. Veel social media tools en apps, zoals Twitter, Facebook en HootSuite hebben een gratis app beschikbaar, dit maakt het updaten en bijhouden van je profielen mobiel veel makkelijker.

Nu het introduceren van de meestgebruikte social media gebeurt is, wil je misschien wel meer; de Social Media Powertools Kit is een handige selectie gratis social media tools voor wie meer wil dan alleen sociale netwerken en Twitter alleen.

Social Media Powertools Kit: apps & software

Deze social media selectie voor gevorderden bevat de volgende tools:

Jolicloud
Yammer
Dropbox
Google Apps
Gmail
Google Docs
Google Agenda & Calendar
SlideShare
Scribd
Foursquare
Quora
Prezi
Blog / Lifestream / persoonlijke website

april 29th, 2011 door Mark