Twitter

Twitter is een ‘microblogdienst’, een combinatie van (we)blog, sms (korte berichten) en chat. De gebruikers van Twitter delen hun leven delen met anderen door berichten van 140 tekens op internet te zetten. Korte berichtjes met tekst en links naar artikelen, foto’s en video’s, die standaard voor iedereen wereldwijd te lezen zijn.
De gebruikers kunnen ook automatisch de berichten van anderen volgen. Je meldt jezelf aan als ‘volger’ van iemand en dan verschijnen zijn berichten automatisch op je scherm in de zogenaamde ‘timeline’ (tijdslijn). Jouw volgers zien dus ook automatisch wat jij op Twitter schrijft.

Daarnaast is het handig om bepaalde keywords, bijvoorbeeld je naam of de naam/merk van je organisatie, te monitoren. Dit in plaats van het constant bekijken van je timeline, wat veel tijd kost. Twitter monitoren en managen kan prima met een gratis tool zoals Hootsuite. Je kunt Tweeten van een pc, maar ook vanaf je smartphone of iPad.

@, # en RT, wat betekent dat?
Als je een bericht schrijft aan of over een persoon op Twitter, dan refereer je aan hem door een @ voor zijn naam te schrijven (Bijv: Kijk op @sociamediatools). Hierdoor wordt die naam automatisch een link naar de Twitterpagina van die persoon. Bedenk wel dat iedereen dit bericht kan lezen!
Naast het @ wordt ook het # veel gebruikt. Een woord met een hekje ervoor is een ‘hashtag’, het onderwerp van de tweet. Dat maakt het makkelijker om de zoekfunctie van Twitter te gebruiken.
Tenslotte kan een bericht met RT beginnen, wat staat voor ‘re-tweet’. Dit gebeurd als je een interessante Tweet van iemand doorstuurt naar jouw volgers. Hierdoor wordt belangrijke informatie razendsnel bekend bij een grote groep twitteraars. Vooral die snelheid maakt Twitter tot een populaire nieuwsbron.

Waarom is het handig voor mij?
In de netwerkmaatschappij is het erg handig om te volgen wat anderen te doen, en zelf te vertellen wat je dagelijks doet. Twitter is tevens laagdrempelige manier om met mensen in contact te komen en ze alvast een klein beetje te leren kennen. Met Twitter is je netwerk verbonden met allerlei andere netwerken, waardoor nieuws zich snel verspreid en je dus snel op de hoogte bent.

april 15th, 2011 door