...

Dit moet je weten over Instagram Shopping

door | okt 24, 2023 | Social Media Tips | 1 reactie

Instagram Shopping is de ultieme oplossing om je producten eenvoudig en snel te verkopen op het populaire Instagram-platform, dat dagelijks meer dan 500 miljoen actieve gebruikers telt. Instagram streeft ernaar om een alles-in-één social media platform te worden en Instagram Shopping speelt hierin een cruciale rol. Deze krachtige functie opent enorme mogelijkheden voor online verkopers. In dit artikel laten we je zien wat Instagram Shopping precies inhoudt en hoe je er optimaal gebruik van kunt maken voor jouw online onderneming.

Wat is Instagram Shopping?

Instagram Shopping biedt de mogelijkheid om producten uit jouw aanbod direct aan jouw Instagram-profiel toe te voegen. Dit stelt je in staat om deze producten direct te promoten via je posts of verhalen (stories). Gebruikers kunnen naadloos en zonder de app te verlaten op deze producten klikken voor meer informatie.

Dankzij deze functie kunnen gebruikers de prijs, een beschrijving en gerelateerde posts zien waarin dat product is getagd. Bovendien is er een directe link naar de website beschikbaar, waarmee gebruikers het product rechtstreeks op jouw eigen website kunnen bestellen. Voor elke foto kun je maximaal 5 items taggen, en bij het gebruik van een carrousel post heb je de mogelijkheid om maar liefst 20 producten te taggen.

Waarom Instagram Shopping?

Zoals eerder vermeld, streeft Instagram ernaar om een ‘alles-in-één’ social media platform te worden, en met Facebook als moederbedrijf beschikken ze over de middelen en expertise om deze visie te verwezenlijken.

De verwachting is dat Instagram een krachtige speler wordt in de wereld van e-commerce. Een voorbeeld hiervan is kledingmerk Barbour, dat meldt dat ze sinds de lancering van hun Instagram Shop een toename van 42% in de verkoop hebben gerealiseerd.

Tegenwoordig is het een uitdaging om mensen van social media naar je website te leiden, of zelfs om ze überhaupt naar je website te trekken. Met honderden webshops die strijden om dezelfde bezoekers, biedt Instagram Shopping een fantastische oplossing. Waarom wachten tot mensen naar jou komen? Met Instagram Shopping kun je actief naar de mensen toe stappen, en welke plek is daar beter voor dan een platform waar ze gemiddeld 56 minuten per dag doorbrengen?

De grootste voordelen van Instagram Shopping

Een Instagram Shopping maakt het verkoopproces aanzienlijk eenvoudiger voor de klant. Het verwijdert diverse hindernissen en bezwaren. Terwijl ze door hun feed scrollen, kunnen ze producten bekijken, meerdere foto’s van het product zien en het direct via jouw eigen website bestellen, allemaal zonder Instagram te verlaten. En het wordt nog makkelijker, aangezien Facebook de bestelinformatie (naam, adres, e-mail) opslaat, waardoor het bestellen in de toekomst moeiteloos verloopt.

Instagram is altijd een uitstekende plek geweest om je producten en diensten aan de juiste doelgroep te presenteren. Echter, de enige manier om klanten te laten bestellen was via de link in je bio. Onder een Instagram-post kun je geen klikbare link plaatsen, wat voor aanzienlijke obstakels zorgde die potentiële klanten moesten overwinnen. Dit resulteerde in een lagere conversie vanuit Instagram.

Instagram Shopping brengt hier verandering in. Met een klikbare knop in je foto kun je mensen direct naar het juiste product leiden en het bestelproces naadloos laten verlopen.

Een ander voordeel is dat je in één post meerdere producten kunt promoten, in tegenstelling tot het beperken van jezelf tot slechts één link in je bio. Het oude ‘klik op de link in mijn bio’ is nu verleden tijd, wat een stap vooruit is.

Wat Instagram Shopping nog krachtiger maakt, is de eenvoudige gebruiksvriendelijkheid. Zodra het is opgezet, kun je producten taggen, net zoals je vrienden kunt taggen. Echter, het grootste voordeel van Instagram Shopping schuilt in iets anders.

Instagram heeft een speciale tab gecreëerd, volledig gewijd aan Instagram Shop. Onder deze tab zie je de shops van de pagina’s die je volgt, maar ook shops van pagina’s waarvan Instagram denkt dat jij ze interessant vindt. Dit biedt een enorme kans om ontdekt te worden door mensen die al in de ‘shopping modus’ zijn, zonder dat ze jou volgen.

Met de juiste hashtags en een doordachte Instagram-strategie kunnen duizenden potentiële klanten jouw shop ontdekken, mensen die niet alleen geïnteresseerd zijn in jouw producten, maar ook bereid zijn om te kopen. Kassa!

Hoe stel je een Instagram Shop in?

1. Bevestig je geschiktheid

Niet iedere pagina kan een Instagram Shop aanmaken. Instagram stelt eisen aan wie wel en wie niet een Instagram Shop kan aanmaken.

Dit zijn de vereisten waaraan je moet voldoen om een Instagram Shop aan te maken

 • Je bedrijf is gevestigd in een Instagram Shopping ondersteunde markt.

Kortom, Instagram Shopping moet in jouw land actief zijn. Het enige land waar dat momenteel nog niet zo is, is India.

 • Je hebt een product dat in aanmerking komt voor shopping.

Niet ieder product mag verkocht worden via Instagram. Denk aan illegale producten maar ook diensten zijn niet toegestaan.

 • Je moet voldoen aan de verkopersovereenkomst en handelsbeleid van Instagram
 • Je hebt een eigen domeinnaam

Als je voldoet aan deze punten dan kun je met jouw pagina een shop instellen.

2. Maak een bedrijfsaccount aan

Het eerste wat je dient te doen is een bedrijfspagina aanmaken. Dit kan gemakkelijk in de Instellingen van jouw Instagram pagina.

3. Koppel je Facebookpagina

Tijdens het aanmaken van je bedrijfspagina dien je een Facebookpagina te koppelen. Mocht je dat destijds vergeten zijn of wil je een andere pagina koppelen, dan kan dat onder het tabje ‘Profiel bewerken’.

4. Voeg je producten toe

Als alle instellingen goed staan kun je de shop gaan maken. Dit begint  met het invoeren van jouw producten. Om dit te doen heb je twee opties: handmatig of via e-commerce partner.

Handmatig

Via business.facebook.com kun je in jouw Business Manager handmatig een catalogus met producten maken.
Navigeer in jouw Business Manager naar Catalogus en maak een nieuwe catalogus voor jouw Instagram Shop.
Let wel op dat jouw Business Manager gekoppeld is aan jouw juiste Instagram pagina.

Via E-commerce partner

Als je gebruikmaakt van bijvoorbeeld Shopify of BigCommerce kun je deze via deze platformen jouw producten automatisch toevoegen aan een catalogus in Facebook.
Veel e-commerce platformen bieden deze mogelijkheid.

5. Laat je account beoordelen

Als je een catalogus hebt aangemaakt kun je, je account laten beoordelen voor Instagram Shopping. Dit doe je zo: Instellingen -> Bedrijf -> Instagram Shopping instellen.

6. Schakel shopping in

Als je bent goedgekeurd kun je, je shop gaan inschakelen. Dit doe je zo: Instellingen -> Bedrijf -> Shopping. Hier kun je vervolgens je productcatalogus selecteren die we eerder hebben aangemaakt.

7. Begin met taggen

Thats it! Je hebt nu een Instagram Shop.

Let the fun begin. Begin met het taggen van jouw producten in posts en stories en blijf je catalogus aanvullen met nieuwe producten.

Wat moet je doen als je Instagram Shop is afgekeurd

Het kan natuurlijk gebeuren dat je Instagram Shop wordt afgekeurd. Helaas geeft Instagram nooit een reden waarom jouw Shop niet goedgekeurd is.
Maar niet getreurd, bij veel mensen wordt de Shop de eerste keer afgekeurd.

Er zijn meerdere opties om jouw Shop alsnog door de keuring heen te krijgen. We bespreken deze stap voor stap zodat je exact weet wat je kan doen om alsnog jouw Instagram Shop aan te maken.

1. Voldoe aan de voorwaarden

De eerste is redelijk voor de hand liggend. Weet je zeker dat je aan alle voorwaarden voldoet?
Onder het kopje ‘Hoe stel je een Instagram Shop in’ vind je de voorwaardes die Instagram op haar website noemt.

Naast deze voorwaardes is het ook goed om te voldoen aan de volgende punten:

 • Je hebt meer dan 9 posts op je Instagram profiel
 • Je profiel straalt een zakelijke pagina uit
 • Je hebt geen persoonlijke foto als profielfoto
 • Je domeinnaam is ongeveer hetzelfde als je gebruikersnaam

Als je op al deze vragen ‘ja’ kunt beantwoorden, maar je Shop wordt nog steeds niet goed gekeurd. Dan kan oplossing 2 je verder helpen.

2. Chat met Facebook

Dit is waarschijnlijk de makkelijkste optie.

Via jouw Business Manager kun je via de Help button chatten met Facebook Support. Een medewerken kan namelijk wel zien waarom je Shop is afgekeurd en kan vervolgens, indien mogelijk, alsnog jouw shop goedkeuren.
Houd er rekening mee dat het wel lang kan duren voordat je antwoord krijgt. Facebook Support ontvangt enorm veel aanvragen per dag.

Wil je het liever zelf oplossen of heb je geen zin om te wachten? Dan kan oplossing 3 je helpen.

3. Je Instagram Shop resetten

Het kan helpen om jouw Instagram Shop te resetten. Dan worden de gegevens die opgeslagen zijn voor het zakelijke account, gewist. Vervolgens kun je opnieuw de shop aanmaken en aanvragen.
Net als bij een computer, lost een reset het probleem vaak op.

Dit zijn de stappen die je dient te doorlopen voor het resetten van je Instagram Shop

 1. Ontkoppel je Instagram en Facebook
 2. Switch terug naar een persoonlijk account
 3. Stel een Instagram Shop in voor je Facebookpagina
 4. Switch je Instagram pagina terug naar een bedrijfspagina
 5. Maak een catalogus aan via Facebook Business
 6. Stel ‘’commerce manager’’ in binnen Facebook Business
 7. Koppel de catalogus aan je Facebook Shop
 8. Voeg een ‘Koop nu’ knop toe aan je Facebookpagina
 9. Koppel je Instagram pagina aan je Facebookpagina
 10. Stel de Instagram Shop in via Instellingen

Je kunt nu aan de slag om jouw omzet te laten knallen met behulp van deze enorm krachtige tool. Succes!

Samenvatting

Instagram Shopping is een krachtige functie waarmee je jouw producten kunt presenteren aan miljoenen potentiële klanten, die met slechts enkele klikken jouw producten kunnen bestellen.

Met Instagram Shop kun je een nieuw publiek bereiken, zelfs als ze je nog niet volgen.

Instagram streeft naar het worden van een ‘alles-in-één’ social media platform, en Instagram Shopping is een belangrijke stap in die richting.

Met Instagram Shop kun je producten taggen in posts en stories, waardoor gebruikers direct naar het specifieke product kunnen doorklikken en het op jouw website kunnen bestellen.

Facebook bewaart klantgegevens voor een soepele herhaalbestelling.

Per post kun je tot 5 producten taggen.

Instagram heeft een eigen tab gemaakt voor Instagram Shopping, wat aantoont dat ze serieus bezig zijn met deze functie. Maak hier gebruik van, vooral als je een webshop hebt. Instagram Shopping is eenvoudig in te stellen en gemakkelijk te gebruiken, waardoor je het bereik van je online winkel aanzienlijk kunt vergroten.

Ben je van plan Instagram Shopping te gebruiken of heb je nog vragen? Laat het ons weten in de reacties!

Onze deskundigen staan altijd klaar om al uw vragen over social media te beantwoorden en u van advies te voorzien.

https://socialmediatools.nl/social-media-coaching/
Deel deze blog via:
Hoe zorg je voor jouw succes met social media?
Hoe maak je van platform X jouw succes?

Bestel ze nu voor slechts €13,99 in onze webshop!

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.